VM i PPC

– Så här ett par dagar efter tävlingarna tror man inte att det är sant, säger Lennart och tittar på den tunga VM-medaljen. Lennart sköt personbästa i Svenska cupen i Piteå en vecka före VM. Under VM-tävlingarna hade han inga problem med nerverna och satte åter personbästa nu med tolv poäng.
Lennart skjuter PPC (Precision Pistol Competition] med en revolver i kaliber .32. En hel match omfattar 150 skott vilka skjuts på allt från sju yards till 50 yards (46 meter)

Ny tävlingsgren
De tävlande får skjuta på korta tider och med både vänster och höger hand. Man skjuter även knästående och liggande.
­­PPC är den senaste tävlingsgrenen som Svenska Pistolskytteförbundet tagit till sig och det är en tävlingsform som Lennart tidigt förstod skulle passa honom.
– Jag har alltid tyckt det varit lätt att skjuta snabbt och gillat fältskytte, säger Lennart. Under sommaren har Lennart intensivtränat PPC och deltagit i Svenska Cupen för att vara så välförberedd som möjligt inför VM som i år arrangerades i Stockholm och första gången i Sverige.

Varierande snabbskytte
En PPC-tävling börjar med tolv skott på sju yard och 20 sekunder. Skytten står med vapnet i hölster när startsignalen går. Sedan gäller det att dra revolvern, skjuta sex skott, trycka ut tomhylsorna, ladda om och skjuta ytterligare sex skott, gärna 10:or innan tiden är ute. Krånglar man med omladdningen eller tappar någon patron är i princip chansen till placering borta.
På den andra stationen skjuter man 12 skott på 15 yards och tjugo sekunder. När Lennart gick fram till tavlan efter 24 skott kände han att han kommit in i tävlingen på ett bra sätt med 22 tior, en nia och en åtta.
– Jag kände att jag var med och att skyttet fungerade som jag vill att de ska göra.

25 yard
Nästa station är på 25 yard och där får skyttarna en lite lugnare uppgift med 18 skott på 90 sekunder. Man skjuter sex skott knästående, sex skott bakom en stolpe med vänster hand och sex skott bakom stolpen med höger hand. Efter 42 skott hade Lennart tappat sex poäng och nu visste han att han var en av de bästa bland Expertklassens 55 deltagare.

50 Yard
50 yard är cirka 46 meter och där kommer oftast stora poängras för skyttarna. En PPC-tavla är ringad från centrum tian ned till sjuans ring. Det som är utanför sjuan räknas som bom. Lennart sköt sina 24 skott på den stipulerade två minuterna och 45 sekunder. Här skjuter man sittande, liggande och stående. Med 12 poäng borta och 9,5 i snitt var Lennart återigen bland de tre bästa.

Slutkampen
Med 60 skott kvar börjar skyttarna åter på 7 yard för att skjuta 12 skott på tid och sedan 18 skott på 25 yard. Efter ytterligare en skjutning på 50 yard återstår sex skott som bland skyttarna kallas för Scary six. Här gäller det att dra och skjuta de sex sista skotten på tolv sekunder. Här brukar många skyttar gallras bort på grund av dåliga nerver.
–Jag är van korta tider på fältskyttet så det kändes inte som några problem, berättar Lennart som efter skjutningen visste att han inte gjort några fadäser och att han borde ha satt personligt rekord.
Det visade sig att han putsat rekordet med suveräna tolv poäng och att han knep bronsmedaljen. Det var ytterst nära att Lennart skulle ha blivit tvåa, men en tysk kom före med endast en innertia mer än Lennart. Lennart hade efter 150 skott 60 innetior, 50 tior, 32 nior och åtta åttor, totalt 1452 poäng och personbästa.

 

Största framgången
VM-bronset är utan tvekan Lennarts största framgång som skytt.
– Jag har försökt att ta en SM-medalj tidigare utan att lyckas, berättar Lennart. Det känns otroligt roligt att ha vunnit en VM-medalj och faktiskt mer än vad jag hade trott om mig själv, säger Lennart.
Att Lennart är en suverän revolverskytt är väl känt i Skellefteå Pistolskytteförening. Direkt efter VM-tävlingarna i Stockholm tog Lennart hem klubbmästerskapet i revolverklassen i fältskytte som avgjordes i söndags.

Text och foto: Roger C Åström

 

 

 

Det här inlägget postades i Events. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar